Orzechy włoskie w diecie pomagają hamować rozwój raka piersi

orzechy włoskie

Ryzyko raka piersi u myszy znacznie spada, gdy ich regularna dieta zawiera niewielkie ilości orzechów włoskich. Naukowcy z Uniwersytetu Marshalla opublikowali w czasopiśmie Nutrition and Cancer raport z badania wpływu orzechów włoskich w diecie na zachorowalność myszy na raka piersi.

Badanie prowadzone przez dr Elaine Hardman z Uniwersytetu Marshalla, porównywało wpływ zwykłej diety i diety zawierających orzechy włoskie na przebieg całego życia myszy: począwszy od diety matki i zapłodnienia, przez karmienie piersią, a następnie przez pokarm bezpośredni. Ilość orzechów w diecie testu równa była odpowiednio 60 gramom orzechów dziennie w przeliczeniu na średnią masę człowieka.

Badanie wykazało, że w grupie myszy, których dieta zawierała orzechy włoskie na wszystkich etapach, rozwój raka piersi występował o połowę rzadziej niż w grupie o typowej diecie. Ponadto, liczba zmian i ich rozmiary były znacznie mniejsze.

Różnice te są szczególnie ważne, jeśli wziąć pod uwagę, że myszy były genetycznie zaprogramowane na zachorowanie na raka piersi w szybkim tempie. Udało się  zmniejszyć zachorowalność, nawet w sytuacji wcześniej istniejących mutacji genetycznych, generujących nowotwór złośliwy piersi.

Analiza genetyczna, przeprowadzona w badaniu Uniwersytetu Marshalla wykazała, że dieta zawierająca orzechy włoskie zmieniła aktywności wielu genów, które są istotne dla raka piersi u myszy i ludzi. Inne badania wykazały, że zwiększenie kwasów tłuszczowych omega 3 w połączeniu z witaminą E, zawartą w orzechach włoskich, skutkowało efektem przeciwnowotworowym.

Wyniki tego badania wskazują, że codzienne spożycie orzechów może być częścią zdrowej diety i ograniczać ryzyko zachorowania na raka u przyszłych pokoleń.

Powiązane artykuły