Tran może wspomagać leczenie raka płuc

kapsułki z tranem

Kwasy tłuszczowe z oleju rybnego przynoszą zaskakujące korzyści chorym na raka płuc. Dzienne dawki oleju rybnego poprawiają wydajność chemioterapii, mogą przyczynić się do zwiększenia przeżywalności i zapobiegać utracie mięśni i masy ciała, który powszechnie występuje u chorych, wskazują najnowsze badania.

Vera Mazurak, ekspert ds. żywienia i przemiany materii na Wydziale Rolnictwa, Żywności i Żywienia na Universytecie Albarta, prowadziła badania, w których badano różne wpływy oleju rybnego, szczególnie dwóch kwasów tłuszczowych zawartych w oleju, na chorych na raka płuc poddanych chemioterapii.

W pierwszej kolejności porównywana była skutecznośc chemioterapii w kurczących się guzach oraz wskaźnik przeżywalności po roku. W grupie 15 pacjentów otrzymujących tran codziennie, u 60% nastąpiło zmniejszenie objętości guzów nowotworowych, w porównaniu do 28,5%, które uzyskało ten sam wynik z grupy kontrolnej 31 pacjentów, którzy nie otrzymywali tranu. Ponadto, 60% grupy, która brała tran przeżyło rok dłużej w porównaniu do 39%  grupy, która go nie przyjęła.

W drugim przypadku zespół badawczy zbadał inną grupę pacjentów chorych na raka płuc, których część pokrywała się z pierwszą grupą i odnotował wpływ oleju rybnego na wagę, mięśnie i tkankę tłuszczową. W badaniu wzięło udział 16 pacjentów, którzy przyjmowali tran (2,2g kwasu eikozapentaenowy/dzień) i 24 pacjentów którzy nie brali tranu. Naukowcy odkryli, że 69% pacjentów przyjmujących tran utrzymało lub zwiększyło masę mięśniową w porównaniu do 29% z grupy w której nie zażywano tranu.  Pacjenci, którzy nie zażywali tłuszczu stracili 2,3 kg, podczas gdy ci którzy go zażywali zwiększyli wagę.

Pacjenci poddani chemioterapii często tracą masę mięśniową i chudną. Według National Cancer Institut od 20 do 40% chorych na raka umiera z powodu niedożywienia a nie z powodu guzów. Naukowcy podejrzewają, że uzupełnienie diety rybim olejem – który zawiera kwasy tłuszczowe omega3 – takie jak kwas eikozapentaenowy – może pomóc pacjentom w utrzymaniu masy mięśniowej.

„Rybi olej może zapobiegac utracie masy ciała poprzez zakłócanie niektórych ze ścieżek, które występują kolejno u chorych z zaawansowanym rakiem’, powiedziała dr. Mazurak. „To jest wspaniała szansa, ponieważ teraz nie ma skutecznego sposobu leczenia niedożywienia u chorych na raka”, dodała.

Doktor Mazurak zauważyla, że tran jest bezpieczny i nietoksyczny, brak skutków ubocznych przyjmowania go. Dodała, że tran może być korzystny dla pacjentów z innymi rodzajami nowotworów i innych chorób przewlekłych, które są związane z niedożywieniem, a także dla osób starszych, których obejmuje ryzyko utraty wagi.

Źródło:
Michel Proulx, Fish oil’s fatty acids provide surprising benefits to lung cancer patients, March 01, 2011, phys.org

Powiązane artykuły