Objawy raka trzustki

trzustka

Rak trzustki to rzadko wyst─Öpuj─ůcy nowotw├│r, jednak rokowania cz─Östo s─ů z┼ée. Choroba rozwija si─Ö zwykle bezobjawowo przez d┼éugi czas, a leczenie jest trudne.

Objawem raka trzustki mo┼╝e by─ç ┼╝├│┼étaczka, zakrzepica ┼╝ylna, w─Ödruj─ůce zakrzepowe zapalenie ┼╝y┼é, ┼Ťwi─ůd sk├│ry, ubytek masy cia┼éa. Mo┼╝e pojawi─ç si─Ö te┼╝ b├│l brzucha promieniuj─ůcy do plec├│w, wymioty, wzd─Öcia, uczucie pe┼éno┼Ťci po posi┼éku, powi─Ökszenie w─ůtroby, ┼Ťciemnienie moczu i jasne stolce. Dolegliwo┼Ťci te zwykle wyst─Öpuj─ů jednak dopiero w zaawansowanym stadium raka trzustki.

Szczególnie trudne jest wczesne rozpoznanie nowotworu zlokalizowanego w trzonie lub ogonie trzustki. W przypadku raka głowy trzustki, u ok. 25% chorych we wczesnym stadium występuje żółtaczka.

Kto jest nara┼╝ony na raka trzustki?

Rak trzustki najcz─Ö┼Ťciej┬ápojawia si─Ö w 7.-8. dekadzie ┼╝ycia. Najwi─Ökszym czynnikiem ryzyka rozwoju┬átej choroby jest palenie papieros├│w. Wi─Öksze ryzyko wyst─Öpuje te┼╝ u os├│b z przewlek┼éym zapaleniem trzustki oraz obci─ů┼╝onych genetycznie. Na rozw├│j tego nowotworu wp┼éywa mutacja genu BRCA1 (zwi─Öksza ona ryzyko wyst─ůpienia r├│wnie┼╝ raka piersi i raka jajnika), genu┬áAPC, zwi─ůzanego z┬árodzinn─ů polipowato┼Ťci─ů jelita grubego, a tak┼╝e mutacje gen├│w wsp├│┼éodpowiedzialnych za zesp├│┼é dziedzicznego raka jelita grubego niezwi─ůzanego z┬ápolipowato┼Ťci─ů (zesp├│┼é HNPCC). Ponadto, rak trzustki wyst─Öpuje cz─Ö┼Ťciej u os├│b oty┼éych i chorych na cukrzyc─Ö.

Jak rozpoznaje si─Ö raka trzustki?

Podstawowym badaniem wykorzystywanym w diagnostyce trzustki jest USG jamy brzusznej. Stosuje się również bardziej dokładne metody, takie jak tomografia komputerowa jamy brzusznej, endosonografia trzustki, endoskopowa cholangiopankreatografia wsteczna, rezonans magnetyczny, cholangiopankreatografia rezonansu magnetycznego (MRCP).

W celu oceny funkcjonowania trzustki i innych narz─ůd├│w wykonuje si─Ö badania laboratoryjne, takie jak morfologia z rozmazem, badanie poziomu mocznika, kreatyniny, albuminy, bilirubiny i inne.

Autor: Maja Kochanowska

Źródła:

Powi─ůzane artyku┼éy